tisdag 14 augusti 2012

Vikten av vila

I Bibelns skapelseberättelse skapade Gud världen på sex dagar. På den sjunde vilade han. Enligt skapelseordningen skapades människan på den sjätte och sista dagen. Det betyder att det första vi gjorde efter att ha skapats var att ta en dag ledigt med Gud!

Vi tänker oss väl inte att det var precis sju dagar, kanske sju stadier eller steg på nåt sätt. Men som vanligt vill inte Bibeln kommunicera vetenskapliga fakta utan ge oss näring och riktning för våra liv.
Vi lever i "utbrändhetens tid". Klart människor gick in i väggen förr också, även om man inte sa så då. Men det är nåt med denna tid och den här delen av världen som gör att vi trots materiell välfärd inte mår bra. Det är nåt med det inre. Det är nåt med våra andliga behov.

Tänk om man kunde vila för att arbeta, inte arbeta och om det blir tid över eventuellt vila. Börja med att sätta ut vilodagarna i sin nyuppackade planeringskalender. Vi behöver hämta kraft för att orka.
Kraften finns ffa hos Gud själv. De första kristna firade som vi gudstjänst på söndagen. Men de bodde i ett judiskt sammanhang. Där var söndagen första arbetsdagen. De gick alltså upp och firade gudstjänst med nattvard före den första arbetsdagens början, i början av sin arbetsvecka. Mässan var för dem deras andliga frukost, det de behövde för att orka vara kristna, älska sin nästa, be för dem som förföljde dem, den kommande veckan.

Människan är skapad till arbete, aktivitet, kreativitet. Det är nåt positivt. Inte ett straff som många felaktigt tror. Arbete fanns före syndafallet. Det är en av livets meningar. Det är säkert därför många mår så dåligt av att vara arbetslösa, att inte bli tagna i anspråk, att inte få utlopp för sina gåvor. Men kraften till vårt arbete, vår aktivitet, kreativitet får vi från Gud. Vi måste börja där.

Det är ena anledningen att gå i kyrkan på söndagen. Den andra är att få träffa Gud. Hur kan man ha en relation till någon om man inte ses? Att träffa Gud när han kommer genom sin helige Ande i sitt ord, i sakramenten, i bönen och sången. Men också att träffa hans kropp - församlingen. Gud är närvarande i världen genom sin Ande och sin Kropp - församlingen. Om jag tror jag kan vara kristen utan att vara en del av församlingen då är jag som handen som säger till armen och resten av kroppen: jag behöver er inte, jag klarar mig själv, säger Paulus i 1 Korinthierbrevet.

Men om gudstjänsten är tråkig då? Gå dit och gör den roligare! Det är aldrig någon annans uppgift att göra en bra gudstjänst till dig eller mig. Gudstjänst gör vi tillsammans. Kräv att få vara med. Berätta vad du har för gåvor. Det är prästens skyldighet att ta vara på församlingsmedlemmarnas gåvor.

Att hämta kraft är förstås mer än gudstjänst. Vi behöver vår vila. Vila kan se olika ut för olika människor. Den som har ett stillasittande arbete kanske behöver röra på sig. Den som har ett krävande kroppsarbete kanske vill ligga på soffan.

Så behöver vi också perioder av vila. Ett par perioder per år då vi inte är så nyttiga utan fyller på batterierna till ande, själ och kropp. Jag är själv precis i slutet av min sommarsemester och det börjar klia i fingrarna att få ta nya tag. Det är precis som det ska vara.