söndag 12 april 2015

153 fiskar

Det är andra söndagen i påsktiden och vi fortsätter att vara i berättelsen om uppståndelsens Herre. I evangelietexten idag möter den uppståndne Jesus lärjungarna på stranden till Tiberiassjön eller Genesarets sjö (Joh 21:1-14). Det är en symbolladdad berättelse. De sju lärjungarna som befinner sig ute på vattnet utan att få någon fisk. Den mörka natten som påminner om mänsklighetens djupaste nöd. Så kommer gryningen med ljuset och de ser Jesus på stranden utan att först förstå att det är han. På hans instruktioner och närvaro vänder både ljuset och fiskelyckan åter och det hela mynnar ut i en måltidsgemenskap med honom. En sådan vi firade i kyrkan i morse (barnen hade faktiskt bakat "fiskar" och bröd till kyrkkaffet också).


Och så dessa 153 fiskar. Varför denna detaljupplysning? Varför inte bara skriva "många fiskar" eller "ett drygt hundratal"? Många har klurat på dessa 153 fiskar, och vi tror ju att inget i Bibeln står där av en slump. Här följer åtminstone sju spännande kopplingar, en del lättare att kontrollera än andra.


* 153 arter av fisk. Enligt en del källor menar man att det var just 153 arter av fisk man kände till vid Jesu tid. Om så är fallet så får så klart fångsten en symbolisk innebörd att hela skapelsens mångfald också är omfattad av Jesu påskgärning. Skapelsen väntar otåligt att Guds söner ska uppenbaras och befria den ur sitt slaveri (Rom 8:19-21).


* 153 kända folkslag. Man menar att så många folk kända man till vid Jesu tid. Även om det kanske fanns fler än judarna kände till så blir hälsningen tydlig. Jesus är till för alla stammar och språk, länder och folk (Upp 5:9).


* 153 JHWH. Jesus är Skapelsens Herre och den Gud som Bibelns första bok presenterar. Gudsnamnet JHWH, där det står "Herren" i våra Biblar, förekommer just 153 gånger i Genesis, Första Mosebok.


* 15,3 bud per dag. Jesus är lagens och det gamla förbundets fullkomnare (Matt 5:17). Mose fick under sina 40 dagar på Sinai berg ta emot 613 bud. Det är 15,3 bud per dag. Nu kunde ju inte lärjungarna få 15,3 fiskar i nätet så det fick bli det talet gånger 10 som i sig är ett av talen för det fullkomliga och också talet för det gamla förbundets huvudbud.


Alla bokstäver i det hebreiska alfabetet, som ju endast består av konsonanter, har ett givet talvärde. Man kan alltså lägga ihop värdet för bokstäverna i ett ord och få en summa. Intressant nog blir bl.a. följande ord och uttryck just 153.


* "Påsken" (Ha Pesach). Påskens betydelse har fått sin fullbordan i Jesus och lärjungarna kallas nu att leva ut den fulla frukten av påskens händelser.


* "Jag är Herren Gud" (Ani Adonai Elohim). På hebreiska har även denna fras 153 som talvärde. Jesus avslöjar på ett fördolt sätt i talet 153 sin identitet för världen.


* "Guds söner" (Bnei Ha Elohim). Här avslöjas också lärjungarnas identitet. De, och alla som i likhet med dem blir efterföljare till Jesus, ska kallas Guds söner (Gal 3:26). De/vi är de Guds söner som skapelsen otåligt väntat på och som alla världens folk nu väntar ska träda fram och förkunna befrielse för de fångna, syn för de blinda och ett nådens år från Herren (Luk 4:18-19).


Så i denna lilla detalj, de 153 fiskarna, avslöjar Gud hur Jesus Kristus är hela skapelsens och alla människors befriare, hur han har sitt ursprung i Genesis Herre, fullbordan av det gamla förbundet och påskens djupaste innebörd, Guds egen Son och hur de som följer honom är de Guds söner som är kallade att förkunna befrielse för hela världen.