torsdag 5 september 2013

Släpp kyrkan loss, den är inte vår...


Nu är det kyrkoval. Det bortglömda valet brukar det kallas. Svenska kyrkan är den enda kyrkan i världen som styrs i huvudsak av sekulära politiska partier. Att det är så har historiska orsaker. Först var det kungamakten som ville kontrollera kyrkan, sedan de politiskt valda. Men sedan år 2000 är kyrkan och staten skilda åt, men någon boskillnad vill inte de politiska partierna göra.

När journalister frågar politiska företrädare om det inte är dags att lämna de kyrkliga valen svarar de flesta med innebörden att kyrkan inte skulle klara det ännu. Förmynderi alltså. Vad är det som säger att människor som är partipolitiskt engagerade är bättre än de som ”bara” är kyrkligt engagerade på att sköta en kyrka? Ofta är faktiskt verkligheten precis tvärtom. Många av de partipolitiskt invalda har inget eget engagemang i kyrkan, förstår inte kyrkans identitet och uppgift och kanske inte ens har intresse nog att närvara vid möten.

Just nu retar en valfilm gjord av SSU upp många kyrkligt engagerade människor. I den sägs att man ska rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet eftersom Jesus var sosse. Det är inte bara okunnigt utan också ganska magstarkt. Sanningen är ju istället att de första kristnas livsstil 1900 år senare inspirerade kommunismens och socialismens grundare till att formulera sina idéer, fast de utelämnade Gud förstås. Men det är inte bara SSU som gör det här tankefelet. Andra politiska partier hävdar också att kyrkan behöver just deras värderingar för framtiden. Att deras politiska värderingar skulle vara garanter för att kyrkan utvecklas i "rätt" riktning. Vad kyrkan behöver är kristna värderingar, för det är det som gör kyrkan till kyrka. Andra krafter i samhället får ha sina värderingar, men om Svenska kyrkan ska infiltreras med andra politiska värderingar upphör poängen med att hon är kyrka.

Lika skeptiska som vi ska vara till sekulära stater som styrs av religiösa ledare, lika skeptiska ska vi vara till att religiösa samfund styrs av sekulära ledare. Det behövs många bra och engagerade människor i Svenska kyrkan, men där har vilket politiskt parti man föredrar ingen som helst betydelse. Man är nämligen lika välkommen i kyrkan oavsett politisk färg. Det är dags att låta kyrkan vara kyrka. Och det är inte vår kyrka att förändra som vi behagar, utan Jesu kyrka. Rösta på något av de ickepolitiska alternativen på söndag.