torsdag 23 augusti 2012

Tron kommer av predikan?

Tron kommer av predikan brukar man säga. Kanske på ett särskilt sätt har det varit parollen här på västkusten där de gamla "rätte lärarna" kunde hålla på länge och deras predikningar var det man gick till kyrkan för. Man firade inte gudstjänst, man gick och lyssnade på prästen.

"Så bygger tron på förkunnelsen, och förkunnelsen på Kristi ord" (Rom 10:17) är det bibelcitat som ligger till grund för det här tänkandet. Tittar man i grundtextens grekiska står det ungefär: tro kommer av det som hörs och det som hörs (ska höras) är Guds/Kristi ord. Det är alltså inte predikan i sig som skapar tro utan det är när det Jesus har sagt, hans ord, Guds ord hörs i församlingen som tro väcks eller skapas hos människan.

Vad menas då med tro? Vad ska vi med mer tro till? Det räcker väl att vi har fått en tro en gång? Tro är ett ofta missuppfattat ord. Vi använder det i vår kultur som att det handlar om att anta att något är sant eller att något finns som man inte kan bevisa. Vi kristna använder det ofta som att det handlar om ett trospaket, ett antal trossatser eller försanthållanden som man omfattar som människa. Tro i Bibeln betyder mer "att agera utifrån det man blivit övertygad om är sant". Det är därför t.ex. Jakob i sitt brev påminner om att tron måste få konsekvenser i handling annars är det ingen tro, då är det en död tro (Jak 2:17).

Vi kristna har som lemmar i Kristi kropp, delar av hans församling, ett uppdrag i världen. Vi ska vara Jesu händer och fötter, öron och mun i vår tid och där vi lever. För att göra detta behöver vi goda ledare, bra organisation men framför allt behöver vi tro. Den tro som innebär att "agera utifrån det man blivit övertygad om är sant". Den tron kommer som en följd av, eller ges som en gåva, när vi lyssnar till vad Jesus säger (läser om vad han gör etc.) i Bibeln. När vi får hela Bibelns rika erfarenhet av hur Gud handlar i historien och med människor och folk aktualiserad för oss växer vårt förtroende för Gud och hans kärlek till alla människor. Vår vilja blir påverkad av hans vilja och också vårt mod. En Guds nöd för människor och sammanhang blir vår nöd och sätter oss i rörelse, får oss att "agera utifrån det vi blivit övertygade om". Självklart växer också tron när vi gör egna erfarenheter av Guds godhet och kraft eller tar del av andra kristnas erfarenheter. Men de erfarenheterna kommer ju först när vi agerar ut vår tro.

Därför räcker det inte att ha aldrig så bra ledare, bra planer eller bra organisation om vi inte låter Herren själv mata oss med det dagliga bröd som hans eget ord är. Berättelserna bygger upp och föder liv. Guds Ande verkar genom det ord som getts oss som ett nådemedel, inte bara för vår frälsnings skull utan för hela världens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar